Jouluaatto, valon juhla

Koira herätti aamulla puoli kahdeksan maissa ja samaan aikaan kuopuskin kömpi vuoteestaan. Mittari näytti -18 astetta ja samaa se on näyttänyt koko päivän. Käytiin koiran kanssa lyhyellä pissalenkillä aamulla ja ehdittiin juuri Joulupukin kuumalle linjalle.

Aamu menikin sitten kuumalla linjalla ja aamupalan parissa. Kiehautin jossain välissä karpalo-vadelmakiisselin. Se on ainoa jouluruoka jota mieheni pyytää. Joulurauhanjulistuksen jälkeen söimme riisipuuroa ja mehukeittoa. Mies lähti käyttämään äitiään haudoilla. Minä lähdin koiran kanssa vähän pidemmälle lenkille ja lapset jäivät katsomaan telkkaria.

Minä en ole vuosiin käynyt jouluna hautausmaalla. Kaikella kunniotuksella heitä kohtaan jotka siellä haluavat käydä, mutta ei siellä ketään lepäile enää. Maata vaan, sitten lopulta. Muistan edesmenneitä rakkaita kun sytytän kynttilän kotona tai lyhtyyn pihalle. Eikä mielestäni ole järkevää pakottaa lapsia pakkaseen palelemaan.

Kun tultiin koiran kanssa lenkiltä, pojat olivat vaihtaneet laitetta ja pelasivat koneella. Passitin ne jonkun ajan päästä hetkeksi ulos. Mieskin palasi kotiin ja ryhtyi lämmittämään saunaan. Pojat kysyivät vähän väliä milloin sauna on. Mahdollinen lahjojen tulo saunassa olon aikana jännitti. Mutta joulupukki onnistui huijaamaan poikia. Lahjat eivät olleetkaan ilmestyneet eteiseen saunomisen aikana, eivät myöskään veskiin tai poikien huoneessa, ei kuusen eikä edes sängyn alle. Onneksi juuri silloin alkoi joulukalenteri telkkarista ja katsoimme sen kaikki.

Pakkohan poikien oli ruveta etsimään lahjoja joulukalenterin jälkeen. Minä sanoin pojille monta kertaa, että nyt on niin kova pakkanen että porot etenee varmaan tavallista hitaammin. Päättivät tarkistaa uudelleen kaikki jo katsomansa paikat. Ja yllätyyyyys: lahjat olivatkin ilmestyneet kodinhoitohuoneeseen. Joulupukki olikin käyttänyt toista ovea tänä vuonna.

Ihmeiden ihme; lapset malttoivat jakaa lahjat kaikessa rauhassa ennen kuin aloittivat niiden avaamisen. Onnistuivat jopa sopimaan tappelematta, että avaavat ensin henkilökohtaiset lahjat, ennen kuin avaavat yhteiset.

Esikoinen sai: Minecraft-paidan, Salmiakki-sukat ja -pipon, AIR HOGS Atmosphere Axis -pallon, Catan-lautapelin, kirjan, rahaa Steamiin

Kuopus sai: tecnic legoja kaksi eri pakkausta, Pihlajanmarjakarkki-sukat ja -pipon,
AIR HOGS Atmosphere Axis -pallon, kirjan

Yhdessä saivat: pleikkari kolmosen, pari peliä ja lisäohjaimen

Minä sain: omasta kylästä kertovan kirjan, 2 yöpaitaa, patakintaan, kirjan Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa, Eden-sarjan vadin, suoristinraudan

Mies sai: lahjakortin Dressmaniin, herätysvalon, patakintaan

Ainiin, ja jokainen sai anopiltani joulurahaa.

Maltettiin syödä kinkkua ja salaatteja ja tulla ähkyyn. Vähän ennen kymmentä kehoitin lapsia lopettamaan pelaamisen. Vielä ne kuitenkin luki uusia kirjojaan sängyissään, mutta rupesivat nukkumaan ihan ilman eri kehoitusta. Huomenna on uusi päivä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4. tammikuuta; 1945 suomalainen laulaja ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri syntyi

Metsämansikka-mustikka -piirakka

Sataa vettä, pyryttää, sataa vettä, pyryttää....